Zenkar Lavaşlı Pizza
Malzemeler:
• 2 adet Zenkar Lavaş veya 2 adet Zenkar Tam Lavaş
• 1 kase kadar rendelenmiş kaşar peynir
• Domates sosu ( isterseniz domates rendesi ve baharatlar ile hazırladığınız sosu kullanabilirsiniz)
• Sucuk
• Mantar
• Siyah Zeytin
Hazırlanışı:
Zenkar Lavaşlardan bir tanesinin üzerine kaşar peynirinin yarısını serin. Üzerine ikinci lavaşı kapatın ve üzerine domates sosunu sürün. İnce dilimlemiş olduğunuz sucuk, mantar ve zeytinleri dizin ve en üste kalan kaşar peynirini serpin ve 190 derece fırında peynirler eriyip kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Not: Farklı malzemeler kullanarak pizzanızı kendi damak tadınıza göre şekillendirebilirsiniz.
Zenkar Lavaşlı Dürüm Çiğköfte
Malzemeler:
• 1 adet Zenkar Lavaş veya 1 adet Zenkar Tam Lavaş
• 6 sıkım çiğköfte
• 5-6 dal taze nane
• 5-6 dal roka
• 5-6 dal maydanoz
• İnce kıyılmış göbek salata
• 1 yemek kaşığı hakiki nar ekşisi
Hazırlanışı:
Nefis kokulu Zenkar Lavaş’ımızın içine 6 sıkım çiğköfteyi yayıp, üzerine nar ekşisini sürüyoruz. Yeşillikleri ekleyip, rulo şeklinde sarıyoruz. Dürümümüz servise hazır. Afiyet olsun.
Sebzeli Tavuk Dürüm
Malzemeler:
• Zenkar Lavaş
• 3 parça kemiksiz tavuk but
• 1 yemek kaşığı soya sosu
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• biberiye
• tuz
• karabiber
Sebze sote için:
• 1 adet orta boy kabak
• 1 adet orta boy havuç
• 1 adet kırmızı etli biber
• 2 adet tatlı yeşil biber ya da 1 adet çarliston biber
• 1 adet orta boy soğan
• 1 diş sarımsak
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı sirke
• Tuz
Yapılışı:
Sebze sotesi için kabağı 4 parçaya bölün. Bıçak yardımıyla çekirdeklerini çıkartın ve fotoğraftaki gibi julyen doğrayın. Havucu soyup kabağın boyutlarında doğrayın.
Kırmızı ve yeşilbiberin çekirdeklerini çıkartıp aynı havuçlar gibi doğrayın. Soğanı ortadan parçaya bölün ve yarım ay şeklinde ince ince doğrayın.
Tavaya soğanı ve havuçları alın. Üzerine zeytinyağı ekleyerek sotelemeye başlayın. Soğanların rengi dönerken içine sirkeyi ekleyin ve hafifçe çekinceye kadar sotelemeye devam edin.
Havuçların üzerine biberleri ekleyerek, soteleyin.
Son olarak kabakları ve ince ince kıydığınız sarımsağı ekleyerek 4-5 dakika daha soteleyin. Sebzeler yumuşayınca tavadan tabağa aktarın.
Tavukları parmak kalınlığında doğrayın. Tuz, karabiber ve biberiye ile harmanlayıp zeytinyağı koyduğunuz tavaya alın.
Orta ateşte rengi dönüp kızarmaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Üzerine soya sosu ilave ederek 3 dakika daha soteleyin ve ocağı kapatın.
Zenkar Lavaşı tezgaha alın ortasına hazırladığınız sebze soteden üçte bir kadarını yayın. Sebzelerin üzerine hazırladığınız tavuğun üçte birini yayın.
Zenkar Lavaşı sağından ve solundan içeri doğru parmak kadar katlayın ve açıkta kalan ucundan rulo yapmaya başlayın. Hazırladığınız ruloyu ortadan 2 parçaya bölüp servis tabağına alın.
Diğer dürümlere de aynı işlemi yapın, ister salata isterseniz de patates kızartması ile servis yapın. Afiyet olsun…
Tavada Peynirli Lavaş Böreği
Malzemeler:
• 5 adet Zenkar Lavaş
• 2 çorba kaşığı tereyağı
• 100 gr. kaşar peyniri
• 1 kase lor peyniri
• 1 kase tulum peyniri
• 1 tutam maydanoz
Hazırlanışı:
Kaşar peynirini rendeleyip karıştırma kabına alıyoruz. Lor peyniri, tulum peyniri ve maydanozu ince bir şekilde doğrayıp kaşar peyniri ile karıştırıyoruz. Geniş bir tavanın tabanına biraz tereyağı sürüyoruz.
Zenkar Lavaşlar’ı aralarına peynirli harçtan koyarak üste üste düzüyoruz. En üste erimiş tereyağını bolca sürüyoruz. Tereyağını çekmesi için 20 dakika dinlendirip ocağın üzerine koyuyoruz. Kısık ateşte pişirip servis ediyoruz. Afiyet olsun…
Quesadilla
Malzemeler:
• 500 gr dana kontrafile veya tavuk göğsü
• 4 adet Zenkar Lavaş
• 1 kahve fincanı doğranmış jalapeno biber turşusu
• 1 sarı, 1 kırmızı, 1 turuncu california biber, yoksa 3 büyük boy kapya biber
• 2 kabak
• 2 havuç
• 2-3 su bardağı rendelenmiş kaşar veya 20-24 adet (dikdörtgen) dilimli tost peyniri
• tuz
• cajun baharatı (yoksa karabiber)
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı yenibahar (tavuk için) veya kimyon (et için)
Hazırlanışı:
1. Havuçları, biberleri ve kabakları 3 mm x 20 mm ebatlarında doğrayın. 1 Yemek kaşığı zeytinyağı döktüğünüz bir tavaya önce havuçları, birkaç dakika sonra da biber ve kabakları atarak yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Çok fazla öldürmeyin.
2. Tavukları veya etleri çok küçük parçalara ayırın (1 cm x 2 cm x 0,5 cm gibi). Yağsız bir teflon tavada yüksek ateşte kızarana kadar pişirin.
3. Tüm malzemelerin pişmesine yakın üzerlerine tuz; et veya tavuk seçiminize göre kimyon veya yenibahar dökün. Cajun baharatınız yoksa karabiberi de pişirme esnasında ekleyin. Cajun baharatınız varsa, ocağı kapattıktan sonra cajun baharatını ekleyin.
4. Tüm malzemeyi karıştırın ve 4 eşit parçaya bölün. Malzemenin 1/4ünü 1 adet lavaşın yarısını kaplayacak şekilde sıkıştırarak yerleştirin, üzerine küçük küçük doğradığınız jalapeno biberlerini, en üste de rendelenmiş kaşarı veya dilimli peynirinizi yerleştirerek sıkıcı katlayın. Daha sonra çok keskin bir bıçakla quesedillanınızı sıkıca tutarak fotoğrafta görüldüğü gibi 4 parçaya kesin.
5. Her parçanın üzerine süslemek için birer jalapeno yerleştirdikten sonra bu işlemleri tüm malzeme için tekrarlayarak önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına koyun ve üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra fırından alarak servis yapın. Afiyet olsun…
Lavaşlı Beyti Kebabı
Malzemeler:
• 4-5 adet Zenkar Lavaş
• 1 adet yumurta
İç malzemesi:
• 500-600 gr kıyma
• 1 büyük soğan
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• Deniz tuzu
• Karabiber
Salçalı sos için:
• 2 yemek kaşığı tereyağ
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1-2 yemek kaşığı domates salçası
• Deniz tuzu
• Kaynar su
Servis Yaparken:
• Süzme yoğurt
• Közlenmiş domates ve sivri biber
Hazırlanışı:
2 yemek kaşığı sıvı yağda, çok ince kesilmiş soğanı 1-2 dakika kavurun. Kıymayı ekleyip kıyma suyunu salıp-çekene kadar biraz daha kavurun. En son salçayı da ilave edip, salçanın kokusu gidene kadar tekrar hepsini kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip, soğumaya bırakın. Zenkar Lavasl’larınızı tezgaha dizin. 1 adet yumurtayı çırpıp, fırça ile lavasların üzerine sürün (bu işlemi kıymanın Zenkar lavaslara yapışması için yapıyoruz). Hazırladığınız kıymalı harcı lavaşlara eşit miktarda sürün (ince bir tabaka halinde). Sonra hepsini rulo yapıp, 2 parmak eninde verev olarak kesin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 350F – 180C fırında 10-15 dakika kadar (lavasları fazla kurutmadan) fırınlayın. Beytiler pişerken, mangalda ya da çok az zeytinyağı ilavesi ile teflon tavada, biberlerinizi ve ikiye bölünmüş domateslerinizi közleyin. Bu arada, küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağı, 1-2 yemek kaşığı domates salçasını biraz kavurun. Çok az kaynar su ilavesi ile sosu istediğiniz kıvama getirin. Servis tabağının ortasına süzme yoğurdu koyun, kenarlarına beytileri ve közlenmiş sebzeleri dizin, beytilerin üzerine salçalı sosu dökerek, sıcak servis yapın. Afiyet olsun…